Els Agents de Salut tornen als carrers de Mataró per fer tasques de prevenció coincidint amb la reobertura de l’oci nocturn

Els Agents de Salut tornen als carrers de Mataró per fer tasques de prevenció coincidint amb la reobertura de l’oci nocturn

Coincidint amb la reobertura aquesta setmana de les discoteques, tancades des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, l’equip d’agents de salut del programa Entre Iguals que es desenvolupa a Mataró reiniciarà les sortides per les zones d’oci nocturn per tal de fer incidència entre la població jove dels riscos associats al consum d’alcohol i altres drogues.

L’equip d’agents de salut Entre Iguals, promogut per l’Ajuntament de Mataró, no ha pogut fer intervencions directes en entorns d’oci nocturn des que va començar la pandèmia. Degut a les restriccions imposades que, entre d’altres, limitaven l’ús de l’espai públic a la nit, l’equip va haver de readaptar els horaris i fer tasques de prospecció a la tarda. Unes sortides que van constatar que el tancament obligat de l’oci nocturn va reduir substancialment el nombre de joves en entorns de festa a l’espai públic a Mataró, desplaçant el consum d’alcohol i altres drogues, previsiblement, en entorns privats. Aquest fet ha provocat que durant mesos les tasques de sensibilització i prevenció que desenvolupen les agents de salut, hagi perdut impacte en les i els joves.

Aquesta situació, però, ha canviat aquesta mateixa setmana amb l’obertura del sector de l’oci nocturn fins les 3,30h de la matinada. Una reobertura que coincideix amb la finalització d’exàmens, l’inici de l’estiu i la revetlla de Sant Joan, i que fa pensar que l’afluència de públic jove a aquest tipus de locals s’incrementarà a partir d’ara. Per aquesta raó, la nit del 23 de juny l’equip d’agents de salut format per Àmbit Prevenció sortirà per les principals zones d’oci nocturn de Mataró per tal de reprendre les accions d’apropament als i les joves d’entre 16 i 20 anys en matèria de prevenció de riscos.

Un apropament necessari

L’any 2019 les agents de salut del programa Entre Iguals van realitzar 17 sortides en espais d’oci nocturn i festes populars de Mataró, arribant gairebé a 3.500 persones joves. Tot i que aquest any, degut a la situació excepcional causada per la pandèmia de la Covid-19, l’assistència a aquest tipus de locals i esdeveniments pugui ser menor, segueix sent necessari un apropament entre iguals per tal de fer sensibilització en un col·lectiu molt vulnerable pel que fa als riscos associats al consum de drogues i alcohol. Els agents de salut del programa Entre Iguals son estudiants del Grau Superior d’Integració Social, d’edats similars a les del col·lectiu al qual s’adrecen, i han estat formats específicament per poder proporcionar informació en matèria de riscos associats al consum de forma propera i interessant per a les persones joves.

Tags:

Comments are closed

Translate »