Dia Internacional per a protegir l’educació d’atacs

Dia Internacional per a protegir l’educació d’atacs

Nenes a escola de l'Afganistan.

Fotografia de UUSC https://www.flickr.com/photos/uusc4all/6443099953

Notícies com la presa de l’Afganistan per part dels talibans i la por, fonamentada en les atrocitats perpetrades pel seu règim de terror en un passat molt present, fan que, lamentablement, activitats com la celebració del Dia Internacional per a protegir l’educació d’atacs, establerta per al dia d’avui, 9 de setembre, sigui especialment necessària.

Les Nacions Unides adverteixen que més de 75 milions d’infants d’entre 3 a 18 anys malviuen en situació extrema, patint tot tipus d’explotació i violència, alhora que veuen dificultat el seu accés pràctic i real a l’educació. Un fet que s’agreuja amb la pandèmia de COVID-19, però que existia molt abans d’ella.

Pel que fa a l’escenari descrit, i si diferenciem per sexes, la realitat de les nenes és encara més preocupant. La política sectària del règim talibà, especialment discriminatòria pel que fa als drets de la dona en totes les seves edats, prohibint l’accés de les nenes a les escoles i privant-les així del seu dret fonamental a l’educació, és un exemple que, tristament, ens revela la vida de milions de nenes.

Aquesta privació de l’educació té efectes immediats individuals, però també socials a mitjà i llarg termini, ja que actua construint societats vulnerables, estereotipades i desiguals, com hem descrit a Lady Menta.

La proclamació de la Diada Internacional per a la protecció de l’educació d’atacs, vol evidenciar la importància de protegir els centres educatius, com a espais segurs per a estudiants i mestres. Una necessitat que hauria de ser prioritària en les polítiques públiques de països i organismes, fins i tot en temps de COVID en què el 90% d’estudiants de tot el món ha estat afectat per tancaments, més o menys perllongats, de les escoles.

Comments are closed

Translate »