Coneix el SAVA, acompanyament per a l’autonomia

Coneix el SAVA, acompanyament per a l’autonomia

La Camila va arribar a Fundació Àmbit Prevenció fa sis mesos, amb una situació financera difícil i en un moment emocionalment complicat. Des de llavors les seves rutines han canviat i ara té un lloc on viure, ha realitzat un curs d’auxiliar de geriatria i està pendent de ser admesa a un curs de costura.

Ella és una de les persones usuàries del Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) de la fundació, dirigit a persones amb diagnòstic de VIH/sida que es troben en situació de risc d’exclusió social, ja sigui per manca d’habitatge, de recursos socioeconòmics, de suport familiar o de permís de treball, entre d’altres.

El SAVA proporciona un espai d’acompanyament i suport per als processos d’autonomia personals, garantint un monitoratge individualitzat mitjançant l’acompanyament socioeducatiu i emocional. “Acompanyem en el procés de recerca d’habitatge, facilitem l’autonomia en la seva vida diària i en la gestió econòmica, treballem la resolució de conflictes…” explica la Laura Viñas, tècnica del servei. A més, es proporciona a totes les persones usuàries suport psicoafectiu i acompanyament en les gestions de salut i seguiment mèdic, un dels serveis que més agraeix la Camila, que assegura que “lo que me ha ayudado más es el recurso de la vivienda y el apoyo psicológico, además de las ayudas económicas y de comida. Toda ayuda es positiva”.

Aquest tipus d’ajudes contribueixen a estabilitzar la situació de les persones que, com la Camila, formen part del SAVA, però el servei també acompanya en la cerca de recursos per trobar feina o per millorar la formació. “Desde que vengo a Àmbit he hecho un curso de geriatría y cuando tenga reactivada mi documentación podré buscar trabajo. Y ahora estoy pendiente de que me acepten en otro curso de costura.” La Camila té clar que ha pogut canviar la seva situació gràcies al SAVA i a tot el seu equip, “pero también gracias a mi esfuerzo, porque yo no paro”.

Espais d’oci i cultura per desconnectar i créixer

A més d’ajudar a les persones usuàries per assegurar la cobertura de les necessitats més bàsiques, el SAVA també proporciona accés a l’oci i la cultura, unes activitats que, degut a les situacions que viuen les persones usuàries, no solen formar part del seu dia a dia, però que “son unes activitats molt necessàries que fomenten la socialització i que ajuden a desconnectar dels problemes diaris”, comenta la Laura. 

Igual de beneficiosos son els tallers oberts a totes les persones usuàries, com el taller de dones realitzat els últims mesos, en el que es va crear un espai participatiu per realitzar activitats amb l’objectiu de treballar aspectes com la intel·ligència emocional o la comunicació a través de diverses disciplines artístiques. Aquests espais, a més, s’acaben convertint en llocs de coneixença i en una experiència entre iguals, com destaca la Camila, que assegura que “en los talleres conoces a personas con las que puedes hablar, que tienen el mismo tipo de problemas que tú y te entienden. Sabes que no te van a criticar, porque saben que los problemas son de verdad. Una se apoya en la otra”.

Especial vulnerabilitat davant la Covid19

Les persones usuàries del SAVA han sigut un col·lectiu especialment vulnerable davant la Covid19, a més dels efectes que podria tenir una infecció per a les persones que viuen amb VIH, la falta de recursos es va veure molt agreujada durant els mesos de confinament estricte i les restriccions de mobilitat durant el 2020 van fer que es tanquessin les activitats presencials a l’entitat. “Vam notar un augment dels seguiments telefònics”, comenta la Laura, “les persones usuàries han necessitat molt suport psicològic i emocional”. Aquests mesos de distanciament, però, ja han quedat enrere i les ganes de reprendre les activitats i el contacte amb l’entitat s’han notat amb la bona rebuda dels nous tallers i les activitats culturals.    

Com diu la Camila, “hay que seguir adelante, no se puede parar”.

Tags:

Comments are closed

Translate »