L’opinió de la població catalana sobre el treball sexual

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) és l’òrgan de la Generalitat de Catalunya encarregat de realitzar enquestes sociopolítiques.

A principis del 2023 es van presentar els resultats de l’enquesta sociopolítica 2022, que mesura l’opinió pública en relació amb temes que afecten la ciutadania.

Aquesta enquesta recull el posicionament social en relació amb la feina sexual. El 75% dels enquestats són partidaris de regularitzar la feina sexual.

El 16% de la població enquestada considera que cal castigar el proxenetisme i els clients amb l’objectiu d’abolir la prostitució. Tot i això, els joves es mostren més partidaris d’abolir el treball sexual, la franja de 16 a 24 anys un 24% considera que s’ha d’abolir, en comparació a la franja de 50-64 anys, on només el 12% és partidari de l’abolició. De tota manera, el suport a la regularització oscil·la entre el 65 i el 80% a totes les franges d’edat.

Si separem per gènere els resultats, els homes són menys partidaris d’abolir-la (12% davant del 19% de les dones).

Diversos estudis realitzats per tot Europa han demostrat que aplicar lleis que penalitzen el treball sexual no només no redueixen el tràfic de persones ni la demanda de sexe, també empitjoren la violència sexual i l’assetjament a treballadores sexuals.

Criminalitzar el treball sexual perpetua la discriminació i l’estigma, també obstaculitza l’accés a serveis sanitaris perjudicant-ne la salut. Penalitzar també implica obstaculitzar que les treballadores sexuals puguin exercir els seus drets bàsics com són la protecció cap a la violència, l’accés a la justícia, a l’habitatge, a la seva privadesa o a la seva autonomia personal.

Aquest debat també té lloc dins del feminisme, on una part considera que la millor opció és l’abolició per poder acabar amb el tràfic, i una altra considera que l’abolició porta a més vulneracions de drets humans.

Comments are closed

Translate »