França: “teràpies” de conversió. I el cas espanyol i català

França: “teràpies” de conversió. I el cas espanyol i català.

França ha aprovat la llei contra les “teràpies de conversió” a la comunitat LGTB que va presentar com a projecte el passat 26 d’octubre. En aquesta es recull sancions de càstigs de presó de mínim 2 anys i multes de 30.000 euros fins a 3 anys i 45.000 euros depenent de la suposada “gravetat” dels fets segons l’impacte que aquestes hagin provocat[1].

Ja el 9 de desembre de 2016 Malta va aprovar la seva llei Affirmation of Sexual Orientation, Gender Identity and Gender Expression on expressa, per primera vegada al context europeu, la prohibició de les teràpies de conversió. Altres països com Alemanya al 2020 varen començar a implementar les recomanacions en matèria de drets LGTBI per “teràpies de conversió” que la Unió Europea va aprovar el passat 2018.

França obre camí a què la resta de països d’Europa s’afegissin al marc europeu per la consolidació dels drets de les persones LGTB.

Usos del terme

Generalment, aquest tipus de pràctiques són denominades com a “teràpies de conversió”. Consisteixen, de forma generalitzada, en l’intent de tornar “cis-heterosexual” a una persona dins del col·lectiu LGTB a través d’accions que tinguin un impacte holístic: «Se distinguen estas llamadas “terapias” en tres categorías: “religiosas”, con llamadas a la abstinencia y sesiones de “exorcismo”; “médico” con tratamientos hormonales, hipnosis o incluso terapia de electroshock; y “social” mediante el uso de “matrimonios forzados” heterosexuales» (RTVE, 2022).

És important que entenguem que aquestes pràctiques no han de donar-se només a un espai i temps concret, com podria ser un espai suposadament terapèutic, sinó que existeixen nombroses accions que formen part de la consolidació d’un intent de “conversió”. En un article a El Salto Diario, titulat Las “terapias de conversión” contra las personas LGTBI siguen ocurriendo en pleno 2021, es recullen diferents practiques que encara formen part d’aquests fenòmens:

Pero, según lo expuesto en esta investigación, hay otras formas de realizar ECOSIEG, tales como ejercicios de autoayuda, sesiones de “psicoterapia”, reacondicionamiento masturbatorio, hipnosis e incluso retiros de congregaciones religiosas donde rezan y reciben charlas. Estas prácticas también se realizan en España (Pedro Varea, 2022).

De fet, col·lectius LGTB són crítiques amb els termes utilitzats per aquestes pràctiques: “teràpies de conversió”. En primera instància, el terme “teràpies” entén una certa connotació psicoterapèutica que pressuposa una malaltia en les persones LGTB que ha de ser resolta a través d’ajuda externa. Una de les principals propostes és començar a utilitzar el terme “pseudoteràpies” però, de forma limitada, reflexa una suposada professionalitat per part de les persones que fan aquestes pràctiques. Pedro Varea, a l’article presentat a El Salto Diario, proposa el concepte ECOSIEG, que fa referència, en castellà, a Esfuerzos de Cambio de Orientación Sexual, Identidad o Expresión de Género[2]

El cas de l’Estat Espanyol

A l’Estat Espanyol ens trobem amb una situació preocupant respecte als drets de les persones LGTBI. La manca d’una llei estatal que empari els drets de les persones LGTBI en general i, les persones trans en concret, deixa el nostre caràcter jurídic sense protecció oficial. La legislació deixa les competències a cada una de les comunitats autònomes, provocant que cadascuna pugui tenir avanços diferents. Aquest fet deixa el cas espanyol com a cas particular: «Con la Ley Estatal LGBTI aún en anteproyecto, que prevé la prohibición de ECOSIEG en su borrador, tan solo cinco comunidades autónomas atribuyen sanciones a la promoción y la práctica de estas pseudoterapias (Comunidad de Madrid, País Valencià, Andalucía, Aragón, Cantabria)» (El Salto, 2022). Recentment, Canarias ha aprovat la seva llei autonòmica LGTB on també recull la prohibició dels ECOSIEG.

D’aquesta manera, les persones LGTB dins d’aquest país quedem sense els recursos suficients per fer front a aquests casos. El gran nombre d’esforços que tenen lloc dins l’Estat Espanyol són «[…] por parte de los padres, en un 35% de los casos, seguido por amigos (28%), otros familiares (22%) y cargos religiosos (14%), entre otros» (El Salto, 2022). El gran nombre de casos tenen lloc cap a persones dins d’un context religiós i conservador i per part del cercle més proper. Això provoca un enorme impacte cap a les persones que són obligades o acudeixen a aquestes violències.

Posicionaments oficials

Poniéndole límites al engaño. Estudio jurídico mundial sobre la regulación legal de las mal llamadas “terapias de conversión” és un estudi internacional sobre el marc legal de les ECOSIEG. En aquest, es recull que únicament el Consejo General de la Psicología ha mostrat el seu rebuig vers aquestes pràctiques:

2.19.1. Consejo General de la Psicología El Consejo General de la Psicología de España desea transmitir su total acuerdo con la posición adoptada por la Asociación Americana de Psicología […] declarando inadmisible que los profesionales de la salud mental indicaran, instaran o hicieran creer a sus pacientes que es posible modificar su orientación sexual y convertirse en heterosexuales mediante algún tipo de intervención terapéutica o tratamiento. […] los fallidos esfuerzos por conseguirlo suelen derivar en problemas de ansiedad, depresión y suicidio (Mendos, 2020, pág. 129).

De forma alternativa, altres col·lectius com la FELTGBI+ (Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans, Bisexuales, Intersexuales y más) també mostra el seu rebuig. Sense oblidar-nos dels col·lectius de militància de base i crítica.

Existeixen altres vies dins del nostre context a l’hora de fer front a aquestes situacions. La mateixa Asociación Española contra las Terapias de Conversión proporciona ajuda a les persones agredides en matèria legal i psicològica.

Impacte de la promulgació de la llei

Si bé en algunes comunitats autònomes existeix un marc legal que empara les accions contra aquestes pràctiques, la realitat dista molt de les possibles sancions que es poden aplicar.

Les sancions administratives que tenen lloc a les comunitats autònomes que ho reflecteixen a la seva llei autonòmica LGTBI oscil·len entre els 15.001 i 120.000 euros. Encara ser enormes quanties de diners, les persones que exerceixen aquestes pràctiques tenen una gran xarxa de contactes que possibiliten el pagament de les multes a través de plataformes com Crowdfunding, com és el cas de Elena Lorenzo i les seves pàgines web que anunciaven, i encara ho fan, els ECOSIEG[3]. Fins a quin punt les poques eines de què disposem funcionen? Cap a on ens dirigim?

Discursos conservadors: la biologia com a destí

Aquests discursos plantejats a partir d’aquestes accions reprodueixen les dinàmiques socials que tenen lloc a partir de la normativització de l’heterosexualitat. Prenent com a normal aquest model, les diferents dissidències que existim hem d’assimilar-nos a ell per a poder ser tractades amb el respecte que mereixem. Segons l’informe Poniéndole límites al engaño, podem distingir dos tipus de discursos que tenen lloc arran d’aquestes activitats violentes: els models religiosos, a partir d’institucions religioses, i l’anomenat TERF (trans-exclusionary radical feminism). Aquestes violències es donen no només a llocs “pseudo-professionalitzats” sinó que a través de canals informals com les xarxes socials es reprodueixen per a mantenir aquestes violències.

Des de postures com les transfeministes defensem: les persones LGTBI no necessitem adaptar-nos a cap model social sinó que aquest ha de fer-nos part. En altre sentit: necessitem crear models alternatius de vida fora d’aquest sistema capitalista-patriarcal que ens ofega.

Context català

El context català ens deixa encara desemparades. Si bé Catalunya ha estat una de les comunitats autònomes pioneres en l’aprovació d’una llei LGTBI que reconegui prou bé els drets del col·lectiu i, en específic, de les persones trans, en matèria de pseudo-teràpies de conversió (o ECOSIEG) pràcticament no trobem cap menció dins la llei catalana 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia excepte al Capítol ii. Sectors d’intervenció, article 16. Salut: «f). Promoure pràctiques sanitàries o teràpies psicològiques lícites i respectuoses pel que fa a l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere» (BOE, 2014, pàg. 12).

Encara tot això, existeix una potent xarxa al context català respecte a l’atenció, orientació i derivació psicològica anomenada Xarxa SAI LGTBI (Servei d’Atenció Integral). Fins i tot, trobem altres centres com el Centre LGTBI i l’Observatori contra l’Homofòbia que també s’encarreguen d’aquest tipus d’atenció.

Conclusió

Què ens queda per fer? És una de les preguntes que resta al nostre cap a l’hora de pensar en les mal nombrades “teràpies de conversió”. Les competències de les comunitats autònomes en aquesta matèria són limitades i no ens esperancen en com el futur ens protegeix. De moment, no ens cansem de reivindicar el gran poder de la lluita local, com els col·lectius feministes i LGTB lluiten per la reivindicació dels nostres drets i, alhora, proporcionen certes eines de derivació i acompanyament.

#DonesDretsCiutadania

Webgrafía

BOE. Llei 11 de 2014. Per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. 20 de novembre. Núm. 281.

Europeapress (2020). Alemania prohíbe las teràpies de “conversión” para homosexuales. 05/06/2020. Sitio web: https://www.europapress.es/internacional/noticia-alemania-prohibe-terapias-conversion-homosexuales-20200605165321.html

Mendos, L. (2020). Poniéndole límites al engaño. Estudio jurídico mundial sobre la regulación de las mal llamadas “terapias de conversión”. Ginebra: ILGA Mundo.

Pace, Y. (2016). Bill outlawing gay conversion therapy approved. 05/12/2016, de MaltaToday. Sitio web: https://www.maltatoday.com.mt/news/national/72331/bill_outlawing_conversion_therapy_approved#.YfKIH-rMLct

Pedro Varea. (2022). Las “terapias de conversión” contra las personas LGTBI siguen ocurriendo en pleno 2021. 26/01/2022, de El salto. Sitio web: https://www.elsaltodiario.com/lgtbiq/terapias-conversion-personas-lgtbi-siguen-ocurriendo-pleno-2021-

RTVE.es / AFP. (2022). La Asamblea Nacional francesa aprueba un proyecto de ley que prohíbe las terapias de conversión a personas LGTBI. 26/01/2022, de RTVE.es. Sitio web: https://www.rtve.es/noticias/20211006/asamblea-nacional-francesa-prohibir-terapias-conversion/2181560.shtml

20minutos. (2022). Francia castigará con penas de cárcel las terapias para convertir a los homosexuales. 26/01/2022, de 20minutos. Sitio web: https://www.20minutos.es/noticia/4946656/0/francia-castigara-con-penas-de-carcel-las terapias-para-convertir-a-los-homosexuales/


[1] «Cuando ese comportamiento tenga como consecuencia una alteración de la salud física o mental de la persona sobre la que se actúa, se castigará con una pena de dos años de cárcel y 30.000 euros de multa. Además, el castigo aumentará a tres años de prisión y 45.000 euros de multa cuando se actúe sobre un menor, sobre una persona sobre la que se tiene autoridad o que está en situación de precariedad o sufre alguna deficiencia» (20minutos, 2022).

[2] «Ya de base, el propio concepto está en continuo debate, dado que denominarlas “terapias” supondría que las personas que las reciben tienen un problema diagnosticado que solucionar desde el respaldo médico, como si ser LGTBI fuese algo que debe ser sanado. Es por esto por lo que se recurre al entrecomillado o a utilizar las siglas ECOSIEG» (Esfuerzos de Cambio de Orientación Sexual, Identidad o Expresión de Género) (El Salto, 2022).

[3] «Estas sanciones, como se explica en la Sección III(a) –párrafos 56 a 69–, no son eficaces porque los perpetradores disponen de redes de contactos con un gran capital económico y social capaz de movilizar en cuestión de días dinero suficiente para satisfacer estas multas. No sólo eso, sino que, además de fallido, el sistema autonómico es ineficaz. En los últimos seis años, no se ha impuesto ninguna sanción firme por la práctica de terapias de conversión, a pesar de las numerosas denuncias que se han interpuesto contra comunidades evangélicas en Madrid en 2020, contra Elena Lorenzo por sus páginas web en 2019 y en 2020, contra el Obispado de Alcalá y Juan Antonio Reig Plá en 2019, o contra Miguel Ángel Sánchez Cordón y Verdad y Libertad en 2019» (Mendos, 2020, pàg. 3).

Comments are closed

Translate »