Fomentem la inclusió a través de l’esport a CRD Robadors


L’esport, fer exercici… en definitiva: moure’s, és un element bàsic pel nostre desenvolupament integral i sobretot per la nostra salut.

El projecte “Esport i inclusió” subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona aquest 2022,  és un espai per a la realització d’activitats esportives amb persones usuàries de drogues que acudeixen a serveis de reducció de danys (CRD Robadors). Es tracta d’una alternativa saludable de lleure que promou la millora de la qualitat de vida, no sols pels beneficis físics i psicològics que comporta, si no també per establir un altra relació amb el propi cos i l’entorn, estenent ponts a circuits socials i comunitaris, possibilitant activitats al medi natural, i, en definitiva, fomentant processos de cura personal.

La salut: el motor del projecte

El motiu principal d’aquest projecte és, com sempre, vetllar per la salut i els drets de les persones que s’atenen a l’entitat. Amb l’esport regulem els nivells de dopamina, per la qual cosa evitarem altres formes menys saludables d’obtenir plaer. Aquest projecte també fomenta la importància de la higiene dins de la salut, ja que s’inclou un espai de dutxes abans i després de fer esport a un col·lectiu amb alts nivells d’habitatge insegur o inadequat o de sensellarisme, i que, per tant, no tenen un espai propi estable on cuidar de la seva salut i de la seva higiene dignament.
En aquest espai també es reivindica l’esport i el gaudi com un dret. És essencial que les usuàries siguin conscients que tenen dret a gaudir, a tenir estones de lleure i passar-s’ho bé. Sembla quelcom molt evident, però el lleure és el primer factor que les persones es veuen obligades a restringir-se quan els manquen recursos per sostenir el seu dia a dia. Passa a ser un privilegi i volem reduir aquesta escletxa social i conscienciar-les perquè es posin al centre de la seva vida, incloent-hi també el gaudi.

La comunitat: un punt plau per a la reinserció

La vinculació amb el barri, les veïnes, les companyes, l’entorn… és un factor fonamental per la reinserció social de les persones en exclusió social o que viuen situacions de vulnerabilitat. L’esport acostuma a ser un espai compartit que genera xarxa i vincles. És un espai de trobada entre persones diverses que tenen en comú el mateix gust en l’esport.
Per això és molt important pel projecte utilitzar espais comuns i poder realitzar les activitats de la mateixa manera que qualsevol ciutadana: compartint, mesclant-se… No fomentem espais exclusius per les nostres activitats per tal de trencar amb les diferències socials i amb els estigmes i prejudicis de la societat davant dels col·lectius en situacions de vulnerabilitat.

L’encontre amb si mateixa: un espai que remou consciències

Moltes de les persones han perdut la seva connexió amb el seu cos i no es permeten un espai d’autoconcepció física, ja que les situacions de vulnerabilitat que viuen tenen un gran impacte no només en la seva salut mental, sinó també en la seva salut física. En esports sobretot més pausats com el ioga, prenen consciència d’aquesta falta de connexió i reflexionen sobre el seu autoconcepte. És un espai de trobada que vincula el què i com se senten i què i com són físicament.

L’horitzontalitat i la confiança: la base de l’accióAquest any com a novetat, s’ha introduït un espai d’autoresponsabilitat basat en l’horitzontalitat que defineix l’entitat, deixant el material d’esport fora de l’espai CRD Robadors i de manera autònoma sense la presència de les treballadores. Ha estat un exercici que ha tingut un gran èxit entre les persones que se n’han beneficiat i que ha millorat les dinàmiques entre treballadores i usuàries.

Amb el suport de:

Comments are closed

Translate »