Les conseqüències de la Covid-19 en el col·lectiu de treballador/es sexuals

Anàlisi de l’impacte de la pandèmia en l’atenció sanitària de les persones que exerceixen treball sexual

La Fundació Àmbit Prevenció ha participat en l’estudi qualitatiu SexCohort-EPIC del qual s’ha elaborat l’informe “Necessitats insatisfetes en salut i impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 en dones trans i homes que exerceixen el treball sexual”.

Aquest informe s’estructura a través de l’anàlisi de les barreres, els facilitadors i les demandes segons les experiències de les persones entrevistades. Persones que conviuen diàriament amb la violència estructural que impacta a través de múltiples vulnerabilitats com la falta de regularització de la seva feina, la inestabilitat laboral, la situació de migrant, etc. 

Es constata que les condicions laborals han empitjorat. Les restriccions com el tancament de locals i de l’oci nocturn va posar a moltes treballadores entre les cordes, ja que havien de continuar subsistint. A més a més, es van deixar d’atendre serveis com oferir preservatius, basat en la teoria que no hi havia treballadores sexuals perquè s’havia tancat tot, i obviant la realitat d’exclusió social de la majoria de persones que treballen en aquest sector que les obliga a buscar alternatives com portar els clients a casa seva, ja que no és un treball regularitzat en el qual els i les treballadores puguin demanar ajudes econòmiques existents a causa del confinament, o l’atur, entre d’altres. 

El confinament i les conseqüències de la Covid-19 han causat un gran impacte en la vida de les persones entrevistades, sobretot en l’àmbit de la salut. Per una banda, trobar-se sense recursos ni espais on desenvolupar la seva feina ha suposat grans nivells d’angoixa i estrès, i ha suposat acceptar pràctiques poc segures com no utilitzar preservatiu, o la insistència dels clients en no utilitzar mascareta ni gel hidroalcohòlic que ha donat peu al temor a contagiar la Covid-19 als seus éssers estimats. 

Per altra banda, les dificultats econòmiques van suposar un impacte en l’alimentació, ja que era difícil mantenir un consum d’aliments frescos i saludables continu, i alguns casos van haver de recórrer a bancs d’aliments, fet inusual per la majoria d’elles. 

“No nos han tenido en cuenta, la verdad. O sea, no hubo un plan de ayuda notorio, que fuera visible, ni se nos menciona. Nunca pensaron qué comen, cómo pagan la renta, cómo ayudan a sus hijos, a su familia en algún país latinoamericano. Estaban ahí listos para caerle encima a la puta, como si no fuera persona, como si no tuviera necesidades”.

La suma de tots aquests factors ha empitjorat la salut mental de moltes persones que han viscut situacions d’angoixa, estrès, ansietat, d’aïllament o depressió. La majoria han emfatitzat la soledat que han viscut i continuen sentint. 

L’atenció sanitària rebuda no ha estat queixa excepte per casos molt particulars, ja que es comprèn la situació de crisi que s’està vivint. De fet, malgrat que la digitalització no els hi és còmode, ha estat un punt positiu per la renovació de medicació.

Finalment, destaquen la intervenció de les entitats comunitàries per oferir el màxim de recursos en una situació tan particular, i davant la dificultat d’accedir a serveis socials a causa del col·lapse del departament. 

El canvi més substancial que troben a faltar la majoria de les participants és la creació i administració d’ajudes econòmiques específiques per a treballadores sexuals, una lluita que ja fa anys que les entitats com les que han participat en l’informe hi van al darrere. 

També s’ha proposat l’ampliació dels serveis comunitaris oferts per fer més visibles i accessibles les entitats, a través d’espais d’allotjament comunitari per a treballador/es sexuals amb dificultats, tallers per desenvolupar habilitats professionals, o bé implementar plans de cribratge de Covid-19 dels que es puguin beneficiar.

Les persones en situacions de vulnerabilitat són les primeres que pateixen les conseqüències de les crisis, i la de la Covid-19 no ha estat una excepció. En el cas de les persones que exerceixen treball sexual ha evidenciat la falta de recursos i de lleis que emparin i protegeixin els seus drets humans i la cobertura de les necessitats bàsiques.

Aquest informe ha estat finançat, desenvolupat i elaborat gràcies a:

Comments are closed

Translate »