8 de març, Dia Internacional de la Dona
Les polítiques públiques han avançat poc o gens en favor de les treballadores sexuals
Entrevista a Mercè Meroño, presidenta de Fundació Àmbit Prevenció
Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, Mercè Meroño, presidenta d’Àmbit Prevenció, ens comparteix la seva visió al voltant dels avanços aconseguits en qüestió de drets de les dones que exerceixen la prostitució voluntària des de la primera vaga mundial de dones en el 2000 fins ara, 18 anys després.
Barcelona, a 7 de març.- Abans d’iniciar l’entrevista, Mercè Meroño obre una carpeta i m’ensenya amb il·lusió una revista en paper que la Fundació Àmbit Prevenció va publicar fa anys, el 2001. En un dels articles s’escrivia sobre la primera vaga de dones que es realitzava a nivell mundial en el 2000 pel Dia Internacional de la Dona, sota el lema “Aturem el món per canviar-lo” a la qual s’adherien 64 països.
Entre les reivindicacions de fa 18 anys destacaven la protecció contra tota violència masclista, un salari per al treball de les cuidadores, la igualtat salarial entre homes i dones o la llibertat de moviment, entre altres demandes. A més, l’article escrit per Àmbit Dona explicava que en aquesta cita mundial no es visibilitzaven els drets de les dones que exerceixen la prostitució voluntària. Mercè tanca la revista i em mira amb una mica menys d’il·lusió que a l’inici de la nostra conversa perquè la situació sembla continuar igual, tot i el pas del anys.
Sembla que es continua reivindicant el mateix, és així?
Sí, a nivell general les dones continuem reivindicant i visibilitzant situacions com la bretxa salarial entre homes i dones, una progressiva feminització de la desocupació, la violència masclista, el treball de les cures que no es paga, la precarietat de la dona, entre altres demandes importants i justes que segueixen sense ser ateses.
D’altra banda, en el cas de les dones que exerceixen la prostitució de manera voluntària seguim en la defensa dels seus drets, perquè per aquest ítem s’ha avançat poc o gens i no només és una assignatura pendent en les polítiques públiques -tant municipals, autonòmiques i estatals. També dins del moviment feminista hi ha diferents enfocaments on el corrent abolicionista, des del meu punt de vista, no està donant suport a les dones que treballen en la prostitució de manera voluntària, no s’acosten a elles ni escolten les seves necessitat. Tan és així que no s’aborda específicament el treball sexual a l’argumentari del 8 de març d’aquest any, encara que a favor he de dir que el text no és abolicionista i això és un petit avanç.
Quines són les situacions que les dones treballadores sexuals segueixen reivindicant?
En principi, les dones encara que facin “vaga”, que la faran aquest any igual que l’any passat a Barcelona, és només de manera simbòlica perquè no tenen contracte i òbviament no poden ser comptabilitzades en aquesta aturada internacional de les dones. A més, no tenen accés a un habitatge perquè no tenen nòmina i continuen experimentant un gran estigma a causa de l’activitat que desenvolupen. En conclusió, no hi ha cap llei que protegeixi les dones, no tenen drets laborals i com a conseqüència d’això es deriva que no tinguin altres drets com la salut, l’habitatge, etc.
Àmbit Dona comença al carrer, veritat?
Iniciem a finals de 1995, vam començar en una perruqueria que actualment ja no existeix a Robadors, en bars de la zona del Raval, a l’Ateneu del Xino, en espais d’altres persones i entitats en què les dones es sentien còmodes per poder parlar amb i entre elles. Actualment, 23 anys després, tenim un espai físic al carrer Sant Rafael, al mateix Raval, on oferim diferents serveis i programes en què donem serveis de salut, d’acompanyament social, d’atenció a les violències, tallers d’empoderament, etc.
Tot i això, continuem al carrer perquè és la nostra filosofia de treball. Àmbit Dona va més enllà deñ serveo o porta a terme programes d’apropament a altres zones en horari de tarda i nit, sortim a l’Autovia de Castelledefels, a la zona de Les Corts de Barcelona o a la Zona Franca, per exemple, a més d’altres projectes que s’implementen des de la Fundació Àmbit Prevenció i que van dirigits a altres col·lectius com els joves o consumidors de drogues que estan en exclusió social.
Aquest 8 de març, a la vaga doncs?
Sí, nosaltres donem suport a la vaga i el nostre centre estarà tancat durant tot el dia, sortirem al carrer com fem des de fa 25 anys a defensar els drets de les dones, els nostres i els de totes: les pobres, les precàries, les migrants, les transsexuals, les treballadores sexuals. La vaga és de totes i totes hem de visibilitzar. Demà 8 de març, les treballadores sexuals del barri també pararan perquè la vaga, insisteixo, és de totes i ens manifestarem per la defensa dels drets.
Entrevista realitzada per Belinda Hernández, periodista.
Fundació Àmbit Prevenció en aquest any compleix 25 anys de treballar per millorar la qualitat de vida i fomentar l’autonomia de les persones en risc d’exclusió social. Per tal motiu, durant aquest any farem entrevistes per compartir la nostra visió, història i treball diari.
Comments are closed