Manifest sobre l’Operació Fred

Manifest sobre l’Operació Fred

#NoMesMortsAlCarrer

Des de la Fundació Àmbit Prevenció, entitat que treballa per la salut, la qualitat de vida i els drets de les persones en situació de risc d’exclusió, volem expressar el nostre desacord i malestar en la gestió que s’ha dut a terme, des de la ciutat de Barcelona l’Emergència Social de l’Onada de Fred.

Any rere any, hem demanat col·laboració i coordinació en l’obertura del dispositiu d’emergències en l’Operació Fred i no hem rebut resposta a aquesta demanda. Com equip de professionals estem cansats de no tenir recursos reals per poder oferir a les persones que atenem, i els que existeixen, s’allunyen de les necessitats d’aquestes persones i no responen a la realitat que viuen. 

Aquest any s’ha sumat la situació de pandèmia de la COVID-19, les persones que viuen al carrer han patit un aïllament progressiu amb el tancament de molts recursos, ha empitjorat, de manera considerable, la seva salut física, mental i el seu estat anímic. Volem que s’entengui a les persones en el seu context global, no només com una problemàtica social. És inassumible que en un estat de benestar segueixi morint gent al carrer.

Aquesta Onada de Fred ha marcat una diferència, hem arribat esgotats després d’una dura realitat, i hem deixat que tres persones morissin al carrer.

Necessitem respostes reals a les necessitats reals:

  • Coordinació real entre Emergències Socials i totes les entitats que treballem amb persones sense llar. Així poder atendre les necessitats d’una manera més immediata i amb suficient antelació per donar una millor difusió i organització a totes les persones interessades.
  • Diversitat de resposta, per tal que les persones que viuen en situació de carrer puguin escollir segons les necessitats (animals de companyia, parelles, situació de consum actiu de substàncies, entre altres).
  • Obertura d’espais públics i privats amb normativa de baixa exigència per poder pernoctar.
  • Períodes més llargs i estables, no intermitents, d’allotjaments a les instal·lacions adaptades a l’Onada de Fred.

#NoMésMortsAlCarrer

Tags:

Comments are closed

Translate »